Gode råd for dem som går med teppetanker

Velg teppe etter hvor hard bruk det skal tåle, og du vil være fornøyd med teppet i mange år.

Velg teppe etter hvor hard bruk det skal tåle, og du vil være fornøyd med teppet i mange år. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ekspertene oppfordrer folk til å velge riktig teppe på rett sted.

DEL

(Siste) Det er mange som ønsker tepper i hjemmet for å gjøre rommet lunt, dempe romklang eller gjøre en trapp mer sklisikker. Men alle tepper passer ikke overalt eller for alle, så her gjelder det å velge riktig.

– Er teppet slitt eller skittent etter kort tid, så har du valgt feil type teppe, sier Per Ottar Knutson i Danfloor.

Trikset er å gjøre en liten analyse før du handler, mener Knutson.

– Tenk på samme måte som når du kjøper maling. For å få riktig produkt må du ta hensyn til hvor det skal brukes, hva slags bruk det skal det tåle, og avklare forhold rundt renhold og vedlikehold. Teppet skal stemme, ikke bare i utseendet, men også med tanke på en rekke andre egenskaper, sier han til ifi.no.

Bjørn Musum hos Musum Interiør mener det er mer avgjørende hvem som bruker rommene og hvordan de lever i det daglige, enn å sortere på type rom.

– Hos en aktiv familie med to voksne, fire barn og hund må vi ta andre hensyn enn hos et voksent par som tasser rundt i tøfler, selv om de bor i samme type hus, sier han.

Hos en barnefamilie vil krav til slitestyrke og enkelt renhold være viktigere enn det vil være for et voksent par. For øvrig er det et generelt råd at jo hardere bruk, jo tøffere må teppet være.

Saken fortsetter under bildet.

Vær spesielt obs ved valg av teppe i trapp og sats på tepper med god slitestyrke. Jo tettere og lavere luv, jo mer tråkk tåler teppet.

Vær spesielt obs ved valg av teppe i trapp og sats på tepper med god slitestyrke. Jo tettere og lavere luv, jo mer tråkk tåler teppet. Foto:

Begge ekspertene nevner trapper som et spesielt utsatt område. Der anbefaler de teppe med tett og lav luv. Jo mer tråkk, jo tettere og lavere luv. Vær spesielt oppmerksom på svingtrapper.

– I svingtrapper tar alle innersvingen. Det hjelper lite om teppet inn mot veggen holder seg pent dersom det er slitt i gangbanen, sier Per Ottar Knutson.

Hos en teppeforhandler vil du få hjelp til å gjøre riktige valg. De skal stille så mange kontrollspørsmål at du er sikker på at teppet som velges oppleves riktig også om ett, tre eller fem år.

Både Musum og Knutson advarer mot de billigste teppene. De mener at prisen glemmes fort når man er fornøyd med resultatet, men velger du et billig teppe med tvilsom kvalitet får du en dårlig opplevelse som huskes lenge.

Musum mener folk har blitt mye mer kvalitetsbevisste, og det er lite dumping av billigtepper.

– Det er med tepper som med andre ting; det er en sammenheng mellom pris og kvalitet. Og folk vil ha kvalitet. De er også opptatt av at det skal se bra ut, og gode tepper ser unektelig mest luksuriøse ut, påpeker Musum. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken