(Romerikes Blad)

I forrige uke skrev Romerikes Blad om de fire brødrene Norbeck fra Jessheim om ønsket å besøke sin døende far Svein Viggo Norbeck (67) på Ahus. Faren var innlagt på sykehuset med nyrekreft, og var for svak til å motta videre behandling. Brødrene forsto at det gikk mot slutten.

På grunn av smittevernbestemmelser ved sykehuset, fikk brødrene beskjed fra palliativ avdeling ved Ahus om at kun tre av dem fikk komme på besøk. Alternativet var å bytte en person underveis, men de ville da ikke ha mulighet til å bytte tilbake.

Etter hvert valgte brødrene å gjennomføre en loddtrekning om hvem som skulle dra – men like etterpå kom kontrabeskjeden fra sykehuset.

– Vi fikk nå i formiddag melding fra Ahus om at de hadde gått gjennom rutinene sine og at dette var vurdert fra øverste hold i sykehusledelsen. De hadde sett på enkeltsaken og kommer fram til at vi nå får besøke han alle fire, dog kun to og to om gangen. Dette er vi veldig fornøyd med, sa en av brødrene, Kenneth Norbeck til Romerikes Blad på onsdag.

Tok farvel sammen

Mandag kveld skriver VG at alle fire brødrene fikk være rundt sin far da han døde fredag kveld.

– Vi satt to og to, døgnet rundt, mens han ble stadig svakere. Da vi egentlig skulle bytte fredag ettermiddag, fikk jeg en magefølelse og ville ikke hjem, sier Kenneth til avisen.

Til slutt fikk alle fire lov til å være der samtidig.

– Jeg sa til pappa at «nå står alle gutta rundt deg.» Han hadde ikke lenger språk, men så rundt seg og smilte. Etter det virket det som han fikk ro i sjelen, sier sønnen til VG.

– Det var godt at han fikk slippe å ha det vondt. For oss fire var de siste timene sammen veldig viktige. Vi fikk være der for hverandre, fortsetter han.

Roser sykepleierne

Den siste uka har brødrene opplevd enorm støtte.

– Det er utrolig rørende.

– Det var jo også litt av årsaken til at vi valgte å fortelle historien vår. Vi hadde et håp om at vi også kunne hjelpe andre som står i lignende situasjoner, sa Kenneth til RB på onsdag.

Brødrene ønsker samtidig å rose sykehuset for behandlingen faren fikk.

– Sykepleierne og alle rundt som har vært der for pappa, har hatt veldig stor forståelse for oss. Det var systemet og reglene som ikke var gjennomtenkte nok, sier Kenneth til VG.