Gå til sidens hovedinnhold

– Det tok meg lang tid å lære at jeg ikke trenger å synge pent

Innsendt (Romerikes Blad)

Artisten Kristabel er inspirert av idéen om frihet, frihet fra støyen i hodet, frihet fra kjønn og frihet fra alle rollene vi tar på oss i hverdagen. Debutalbumet til Kristabel er et aldri så lite opprør, og et oppgjør.
«Into Lo» er en samling av 12 mørke, rå og ufiltrerte låter med skitne gitarer og sjangerkaos. Albumet slippes fredag 25. september og feires med 12 musikkvideoer fylt til randen av ujålete galskap.

– Det tok meg lang tid å lære meg at jeg ikke trenger å synge pent, være pen, oppføre meg pent for å kunne stå på en scene. At jeg ikke trenger å være like god på gitar som alle de jeg ser opp til. For meg er det å lage musikk en utøvelse av frihet, og et lite opprør mot roller som blir tredd nedover øra på oss fra fødselen av, forteller en engasjert Christelle Ravneberget, også kjent under artistnavnet Kristabel.

Utgangspunktet for debutalbumet er levd liv, og ideen om de komplementære prinsippene. Det er en reise i kontraster av feminint-maskulint, mørke-lys og kaos-harmoni. Motstridende energier, balanse kontra ubalanse. Det handler om å være i live, på godt og vondt. Å drømme, vinne, elske, miste, tape. Å gjennomleve livet, med både bakkekontakt og skyhopping.

– Jeg er ute etter råskapen i oss, i øyeblikkets brutalitet. Man kan si jeg har levd ganske mange liv på disse 36 årene mine, og sånt blir det refleksjoner og musikk av. Jeg vil dra lytteren inn i et følelsesland, hvor man kan erkjenne og vokse. Det handler om å stille seg åpen og uredd, og falle inn i verden. Danse med mørket i lyset, utbroderer hun.

«Into Lo» er en samling ganske forskjellige låter som på hver sin måte og i hver sin sjangerlek forteller om en sinnstilstand, koblet opp mot en opplevelse. Alle låtene er små øyeblikk, som er blåst opp, forstørret, og omgjort til noe tidløst. Dramaturgien i albumet er nøye gjennomtenkt, og starter med det søkende, uskyldige, som gjennom livsverdenen erfarer, vokser, krasjer og brenner opp, og i alt det, finner en ny ro.

«Into lo» betyr for meg, å være inne i noe, i dypet eller mørket. Det handler om å omfavne alt som kommer og å ta imot gode og dårlige opplevelser og øyeblikk med åpent sinn. Jeg er jo et ekstremt følelsesmenneske. En annen egenskap jeg har er at jeg kaster meg inn i alle situasjoner og på den måten har jeg kanskje opplevd, eller levd, mer enn gjennomsnittet på min alder. Med årene har jeg forstått at det ikke handler om å ha kontroll, men om å slippe kontrollen, ha tillit, og være i det, forklarer hun.

Kristabel forklarer at hun etter 20 år sitter igjen med hundrevis av upubliserte låter, og nå hadde hun ikke lenger tålmodighet til å vente på at det skulle ramle et band ned i hodet på henne. Så Kristabel bestemte seg for å bare begynne et sted, få det ut. Gjøre det selv. Hun valgte ut 12 låter, fikk venner til å stille opp i studio, og alt har løst seg siden.

– Vi gikk i studio uten at noen kunne låtene, og spilte alt rett inn. Da vi var ferdige den andre dagen og satt og hørte gjennom, viste det seg at trommene feeda for mye på vokalen. Vi hadde én time igjen av studiotiden, så jeg sang all vokalen på nytt, i ett sammenhengende opptak slik man gjorde i gamledager. Hvem er det som gjør det for tiden? Må jo innrømme at jeg synes det er litt skummelt. Ingenting er jo perfekt, og i det øyeblikket man slutter å hige etter perfeksjon, da er man på rett vei, tror jeg, forteller Kristabel og legger til:

- Og siden vi var i studio har jeg nå fått meg fullt band og vi har allerede satt i gang med plate nr. 2. Siden vi lever i en digital verden har jeg også investert i filmutstyr, og jeg gleder meg veldig til å slippe 12 musikkvideoer, en til hver av låtene på plata hver fredag de neste tre månedene.

Debutalbumet «Into Lo» er en hyllest til alle som lever, går på trynet og reiser seg igjen. Og ikke minst en kjærlighetserklæring til rocken og artister som Patti Smith, PJ Harvey, Michelle Gurevich og Edith Piaf. Albumslippet feires med konsert på Mir lørdag 26. september etterfulgt av musikkvideoslipp fordelt utover høsten og vinteren.

………………………………………………………………………………

Medvirkende på «Into Lo»:

Christelle Ravneberget aka Kristabel - vokal og rytmegitar

Christian Næss - trommer

Øystein Sandsdalen - bass

Morten Øby - sologitar

Alt er spilt inn i Taakeheimen Lydrike to dager våren 2018, med Morten Øby som produsent. Albumet er mastret av Christian Næss.

………………………………………………………………………………

Musikkvideoslipp:

Fredag 25. september – Musikkvideoslipp «I Want to Know You»

Fredag 2. oktober - Musikkvideoslipp til «Bring It On»

Fredag 9. oktober - Musikkvideoslipp til «I Wanna Wake Up Wit Chu»

Fredag 16. oktober - Musikkvideoslipp til «Zodiac»

Fredag 23. oktober - Musikkvideoslipp til «And Don't U Know»

Fredag 30. oktober - Musikkvideoslipp til «Killer»

Fredag 6. november - Musikkvideoslipp til «Into Lo»

Fredag 13. november - Musikkvideoslipp til «Let Go»

Fredag 20. november - Musikkvideoslipp til «Mess»

Fredag 27. november - Musikkvideoslipp til «I Want You»

Fredag 4. desember - Musikkvideoslipp til «The Devil»

Fredag 11. desember - Musikkvideoslipp til «Evening Sun»

Kommentarer til denne saken