Gå til sidens hovedinnhold

Drop in i Jessheim kirke

Innsendt (Romerikes Blad)

Etter et drøyt år med mange restriksjoner er det nå klart for både drop in-vielse og drop in-dåp i Jessheim kirke, henholdsvis fredag 28. mai og søndag 6. juni.

– Vi veit at det er mange som har måttet utsette både dåp og bryllup dette siste året, så nå ønsker vi å legge til rette for både dåp og bryllup på en enkel og høytidelig måte og uten lang ventetid, sier Per-Kristian Bandlien, sokneprest i Hovin menighet.

Drop in-vielsen er først ut, fredag 28. mai kl. 14.00-16.00. Menigheten ordner alt det praktiske rundt vielsen. Brudeparet må kun ordne med papirer fra folkeregisteret.

– Vi har nå flere ganger arrangert drop in-dåp for de som har ønsket å bli døpt uten at det skjer i en større sammenheng som en gudstjeneste. Dette har vist seg å være et tilbud en del setter pris på. Nå ønsker vi å gå ett skritt videre og tilbyr drop in-vielse. Kirken vil ordne med alle praktiske ting rundt vielsen (unntatt utfylling av papirer). Det vil si at vi pynter kirken, lager et program, ordner med musikk og forestår selve vielsen. Vi vet at mange kan ha et ønske om å gifte seg, men vegrer seg fordi man er redd for utgiftene knyttet til dette, eller fordi mange tenker at det blir mye planlegging og styr som man egentlig ikke ønsker seg. Her gis man en mulighet til å få dette ordnet på en enkel og samtidig høytidelig og fin måte. Vi tror at dette kan være et godt tilbud for mange, sier Per-Kristian Bandlien.

Ungdomsprest Lasse Thorvaldsen forklarer hvordan drop in-vielsen foregår. - Ta med ID med bilde og gyldig prøvingsattest. Først blir dere registrert inn, så blir det en samtale med den presten som skal vie dere, og deretter blir det en enkel, men høytidelig seremoni i kirkerommet. Hvis det kommer flere, kan det hende det blir litt ventetid. Vi vier ett og ett par om gangen. Så er det hyggelig å ramme inn seremonien med litt musikk, og vi har en organist og en solosanger til stede. Dersom dere ønsker det, kan vi også synge en bryllupssalme sammen.

– Det er bare å komme selv om dere ikke bor på Jessheim, fortsetter Per-Kristian Bandlien. Minst én av dere må være medlem av Den norske kirke. Dere velger selv om dere kommer til Jessheim kirke med gjester, bare med forlovere, eller bare dere to (da stiller i så fall noen fra kirken som vitner). Og for de som lurer på om det koster noe: Nei, det er gratis.

Søndag 6. juni kl. 14.00-16.00 er det klart for drop in-dåp i Jessheim kirke. -Denne dåpsformen er for deg som selv ønsker å bli døpt eller som har barn dere har et ønske om å døpe, men som av ulike grunner har unngått den store dåpsfesten. Drop in-dåp er både for foreldre med små eller halvstore barn, for ungdommer som ønsker å konfirmere seg men som ikke er døpt ennå, og for voksne som ikke er døpt, men som ønsker å bli det. Vi håper at denne muligheten, med lav terskel og åpne dører inn til den vakre bykatedralen midt i Jessheim sentrum, vil passe for nettopp deg, sier Marit Rødningen Seines, sokneprest i Mogreina.

Opplegget er enkelt: Vi har en enkel dåpssamtale, der vi også hilser på faddere. Hvis dere ønsker å komme alene, kan vi godt være faddere. Deretter gjennomfører vi dåpen. Det er bare fint om dere har med familie og venner, men strengt tatt ikke nødvendig. Heller ikke drop in-dåpen er forbeholdt de som bor på Jessheim – det er bare å komme selv om du bor et annet sted, avslutter Per-Kristian Bandlien.

– Hva med smittevern?

– Vi er opptatt av godt smittevern, og både vielser og dåp blir gjennomført i tråd med smittevernforskriftene, sier administrativ leder Marit Sæther på Hovin menighetskontor. - På hjemmesidene våre finner du oppdatert informasjon om hvor mange dere kan være, sammen med mer informasjon om både smittevernregler, drop in-vielse og drop in-dåp. Da er det bare å ønske hjertelig velkommen!

Kommentarer til denne saken