Gå til sidens hovedinnhold

Flysamlingen på Gardermoen stenger ut året: – Økonomien er meget anstrengt

Til tross for at det blir norgesferie på de fleste av oss i sommer velger Forsvaret å stenge fem av sine ni museer. Forsvarets Flysamling på Gardermoen er ett av dem.

– Det hele er veldig synd. Nedstengningen skjer på et dårlig tidspunkt med tanke på at det blir norgesferie på mange i år. Flysamlingen er en stor lokal kulturinstitusjon og jeg tror mange hadde hatt glede av å få besøkt museet, sier styreleder i flysamlingens venneforening Helge Enger.

Ifølge Stabssjef for Forsvarets fellestjenester, oberst Knut Thorvaldsen, er det en planlagt moderniseringsprosess som holder flysamlingen stengt de neste månedene.

– Vi skal iverksette et arbeid for å utvikle flysamlingen videre parallelt med andre museer som er i Forsvarets besittelse. Hensikten med moderniseringen er å skape en mer fremtidsrettet og interaktiv opplevelse for et bredere publikum, sier Thorvaldsen.

I 2017 gjennomførte Forsvarsdepartementet en omfattende museumsutredning der de så et behov for å modernisere museene i en digital retning. Det er enda ikke avgjort hva moderniseringen av museene innebærer.

– Økonomien ved Forsvarets museer er meget anstrengt. For at vi skal kunne oppgradere museene må vi rette både menneskelige og økonomiske ressurser mot moderniseringen av museene, legger obersten til.

Mangler daglig leder

Økonomien er ikke bare en faktor når det gjelder åpningstidene på Gardermoen. Flysamlingen har periodevis stått uten daglig leder. Museet befinner seg i en slik periode nå.

– Medlemmer i venneforeningen har tatt på seg administrative gjøremål fordi det har manglet daglig leder siden nyttår, sier styreleder Helge Enger.

Ifølge oberst Knut Thorvaldsen har Forsvaret tilført Forsvarsmuseene 16 millioner kroner de siste tre årene i tillegg til det som var budsjettert.

– Vi har rett og slett ikke hatt tilgjengelige ressurser til å ansette en fast daglig leder, sier Thorvaldsen.

Får inn nye fly

En gladnyhet for fly- og forsvarsinteresserte er at miljøet rundt flysamlingen på Gardermoen jobber med å anskaffe nye fly og helikoptre.

– Vi antar at F-16 blir en del av utstillingen i løpet av 2021. Et tysk bombefly av typen Junkers Ju-88 som for øyeblikket står på verksted blir også å se i fremtiden, sier Enger.

Styrelederen kan også avsløre at det er muligheter for at et redningshelikopter av typen Sea King og flyet DA-20 Jet Falcon blir en del av samlingen i løpet av de neste årene. Sistnevnte har blant annet blitt benyttet til elektronisk krigføring og som VIP-fly for kongefamilien.

Kommentarer til denne saken