Hans Petter Trondsen har de siste seks årene vært fast blodgiver i Blodbanken på Gardermoen. Trondsen, som er kjent for å finne på ulike sprell, er fast donor for et menneske han ikke kjenner identiteten til. Hver gang han har donert blod, kjennes det godt i hjertet hos mannen som lever etter det faste slagordet «hvis alle gjør litt».

Denne uka fikk de ansatte i Blodbanken på Gardermoen seg en skikkelig overraskelse da Trondsen trappet opp i full nissedrakt for å donere sine edle dråper. I tillegg hadde forretningsmannen, som også har jobbet som baker, med fersk hvetebakst.

– Handler om å få folk til å våkne

– Jeg har som mål å gjøre en god gjerning to, tre ganger i uka i hele desember, forklarer han.

– Det handler om å få folk til å våkne litt. Kort fortalt så tenker jeg en del på hvordan samfunnet fungerte da jeg vokste opp på 70-tallet. Da var det ikke slik at man ringte en polakk hver gang man skulle ha noe malt. I stedet samlet man naboene på dugnad, jobbet sammen og hadde en hyggelig stund med grilling og samvær etterpå.

– Det er så lett å kritisere samfunnet og hvordan politikerne agerer. Men hva hvis alle kunne bidratt litt selv for å få det samfunnet man ønsker, spør han.

– Jeg er ikke opptatt av å finne syndebukker, men mer av hvordan jeg selv kan bidra til at ting kan løses. Ved å trappe opp i Blodbanken iført nissedrakt, så klarer man kanskje å vekke noen da. Jeg forstår godt at ikke alle kan gi blod, men jeg mener det er viktig at man donerer hvis man faktisk har mulighet, for det er konstant mangel på blod, påpeker han.

– Det at folk ikke har tid, er ikke god nok unnskyldning

Trondsen, som ofte har hundrevis av baller i luften, sier han trenger lite søvn og at energien ofte bobler over.

– Jeg har nok gode gener. Moren min, Gerd Trondsen, er 85 år og er fortsatt på jobb hver dag i Blomsterstua på Jessheim. Hun har alltid vært aktiv i ulike foreninger og gjort mye for folk. Og det er slik at hvis vi ønsker en endring, så må vi ta del i det selv. Det at folk ikke har tid er ikke god nok unnskyldning for meg. Det er 24 timer i døgnet, og hvis man ser litt nærmere på hva man gjør hver time, så er jeg sikker på at flere kan bidra.

I fjor la Trondsen merke til at skøytebanen på Jessheim ikke hadde noen egen måke eller isskrape. Dermed opprettet han en Spleis, og få timer senere hadde det kommet inn 3.800 kroner.

– Så gikk det tre dager for isskrapa ble stjålet. Det er full aktivitet på den skøytebanen, og det er veldig synd at noen skal ødelegge. Men jeg gir meg ikke og kjøper inn ny isskrape i år. Den blir satt på skøytebanen i morgen, og nå håper jeg den får stå i fred.

– Ikke vanlig

Avdelingssjef i Blodbanken på Ahus, Bente Anita Grande Karlsen, forteller at Trondsen tok kontakt på forhånd for å høre om de ville ta imot en blodgivernisse nå i førjulstida.

– Det ble en hyggelig opplevelse for alle, både ansatte og andre blodgivere. De ansatte på blodbanken satte pris på baksten nissen hadde med, og det er ikke vanlig at blodgivere kommer med gaver til de ansatte. Det kan jeg vel ikke huske at vi har opplevd tidligere, og det er heller ikke noe vi skal oppfordre til, sier Karlsen.

Avdelingssjefen sier videre at Blodbanken har opplevd en uventet positiv effekt av tiltakene i samfunnet under pandemien.

– I og med at vi har hatt reiserestriksjoner, er det mange som ofte har karantene på grunn av reise som nå har kunnet gi blod. Vi har også hatt lite smitte av vanlig sesongvirus, noe som også har påvirket positivt. I tillegg har vi hatt et begrenset sosialt liv, noe som nok også har bidratt til at flere har hatt mulighet til å ta turen til blodbanken. Dette har vi sett i alle blodbankene, ikke bare hos oss på Ahus.

Behov for å ruste opp lageret

I disse dager er imidlertid situasjonen en litt annen, ifølge Karlsen.

– Blodbankene opplever at mange givere ikke kan møte til oppsatt time på grunn av sykdom, og vi ber derfor de som er friske og har mulighet til å gi blod nå om å ta kontakt med oss. Vi har behov for å ruste opp blodlageret vårt nå før julehøytiden, avslutter hun.