– Er dataspill egentlig så fordummende som vi ofte tror?

Dette spørsmålet stiller leder i Seniornett Ullensaker, Kjell Martin Holen.

Seniornett er en frivillig organisasjon som arbeider med å øke den digitale kompetansen blant landets seniorer, nærmere bestemt personer i 60-årene og oppover.

20. og 21. september inviterer Seniornett Ullensaker og Ullensaker bibliotek til «Digital festival» på Frivilligsentralen på Jessheim. Hensikten med arrangementet er å rette søkelyset på nettspill for seniorer.

Skaper konflikt

– Alle besteforeldre ønsker å bidra til at barnebarna blir smarte og flinke. De bør heller lese bøker enn å spille dataspill, mener mange, sier Holen.

– Dataspill er et område som i dag ofte skaper konflikt i hjemmet. I en undersøkelse gjennomført av Medietilsynet i fjor, kom det fram at omtrent 90 prosent av 9-18-åringer spiller på PC, konsoll eller mobil. Og hele 40 prosent av dem er klar over at de bruker mye tid på spill, noe som gjør at foreldrene blir bekymret for tidsbruk og negativ påvirkning. Likevel er det ingen annen hobby som er så populær blant norske barn som nettspill. Denne spillingen har, som ofte ellers, både en negativ og en positiv side.

– Når et barn blir så oppslukt av skjermen at en knapt får kontakt, kan det være tegn på avhengighet som selvsagt er bekymringsverdig. Da har det trolig gått for langt. Men hvis spillet foregår på en kontrollert måte kan det faktisk være positivt å drive med dataspill. Det er ikke alle voksne klar over, påpeker Holen.

– Nettspill er en form for lek

– Vi vet at barn lærer gjennom lek, og nettspill er en form for lek, påpeker Holen videre.

– Forskning viser nå at dataspill – og spesielt over nett – faktisk kan bidra som en god plattform hvor unge kan oppleve sosialisering og mestring. I mange spill bruker barna hodet til å løse sosiale og praktiske oppgaver og utvikle sine kreative og innovative evner. Selv mener seks av ti barn at spill er sosialt. Sju av ti mener det gjør dem flinkere i engelsk og at også ferdigheter innen matte, geografi, historie blir bedre. Derfor anbefales det nå at voksne engasjerer seg i barnas spill, noe som også kan redusere konfliktnivået rundt temaet.

Foreldrene viser liten interesse

I undersøkelsen til Medietilsynet svarte barna selv at få (2 av ti) foreldrene var interesserte i hva de spilte. Til sammenligning svarte 7 av 10 at foreldrene var interessert i andre fritidsaktiviteter de holdt på med, som fotball, håndball og lignende.

– Dette kan oppfattes som at de voksne ikke anerkjenner spill som like godt som idrett og musikk, sier Holen.

– De fleste besteforeldre ønsker å bidra med framgang og positive opplevelser for sine barnebarn. På «Digital festival» vil vi fortelle om nettspill og samle et utvalg nettbaserte spill som besteforeldre kan spille sammen med barna over internett.

–Der vil de også få anledning til å prøve ut noen aktuelle spill slik at de kan møte barnebarna på deres «hjemmebane».

– Morsomt å spille

Robert Steen, finansbyråd i Oslo, vil åpne festivalen på nett-linje fra Oslo. Steen mistet sin sterkt handikappede sønn for noen år siden. Han hadde brukt mye tid på nettspill. Til familiens store overraskelse viste det seg at sønnen hadde et stort og nært sosialt nettverk på internett. I begravelsen kom det derfor venner fra hele verden – mennesker som familien ikke visste om og som de aldri hadde sett.

– Og så er det jo faktisk morsomt å spille selv også. For eksempel kan det være morsomt å spille sjakk med en pensjonist i Japan, mener Holen som selv ofte spiller med barnebarnet Mia Kristina på åtte år.

Mia Kristina forteller at hun vanligvis spiller dataspill hver dag.

– Hvis jeg er alene spiller jeg kanskje en time eller to og så fortsetter jeg med å se på noe morsomt på YouTube.

– Hva spiller du?

– Det går mest i Minecraft. Oftest på mobilen, men det er morsomst å spille på stor skjerm på tv-en i stua, sier hun.

– Lett å slå han

Mia Kristina forteller at hun i Minecraft går i skogen og bygger seg hus som hun skal bo i.

– Og da må jeg først hogge trær og lage planker. Så kan jeg bygge. Og så går jeg i butikken og kjøper meg klær. Og så går jeg på jakt for å få mat. Jeg får ikke lov til å bruke penger når jeg spiller, men man kan gjøre det hvis man får lov.

– Er bestefar flink til å spille?

– Nei, han bruker så lang tid. Men det er morsomt når han prøver. Det er lett å slå han.