Gå til sidens hovedinnhold

– Lærte norsk gjennom Jahn Teigens «Optimist»

De kommer fra ulike kulturer med ulik musikktradisjon, men med en felles lidenskap for musikk. Nå er Rainbow Band klare til å ta Ullensakers hjerter med storm.

Lørdag arrangeres Global Gathering på Jessheim, Romerikes største multikulturelle festival. Det nyetablerte og fargerike Jessheim-bandet Rainbow Band har rukket å finne sammen akkurat i tide til å entre scenen under festivalen.

– Vi har en lidenskap for musikk, og det er det som har ført oss sammen, forteller bandets vokalist Mihaela Knutsen-Cumpatescu, opprinnelig fra Romania.

Sammen med seg har hun Fereidoun Soleimani fra Iran og Catalin Marinescu fra Romania.

Spontan etablering

Bandet ble litt spontant etablert over en kopp te på Jessheim i forkant av festivalen, men alle har drevet med musikk i sine hjemland. Fereidoun har bakgrunn fra ulike band i Iran. Catalin deltatt i flere sang konkurranser i Romania, sunget i kor og skrevet låter.

Men for trioen handler ikke dette om penger eller rampelyset, det handler kun om å dele sin kultur og spre glede.

– I vår kultur er musikken mer glad og folk er mer utadvendte. Når de hører musikken spille begynner folk straks å danse. Det er den gleden vi håper å formidle til publikum lørdag, sier Mihaela.

Les også

Varsler redusert framkommelighet: – Bra om så mange som mulig kjører alternative veier

Lærte norsk gjennom musikk

– Når det kommer til integreringsprosessen så er det er veldig vanskelig å komme i gang med språkene, kulturen, ja alt. Jeg lærte norsk gjennom norsk musikk, forteller Catalin og nynner på Jahn Teigen´s «Optimist». Fereidoun har samme opplevelse, da han lærte norske sanger ved å gå på norsk kurs.

– Musikk er et viktig redskap for å komme i kontakt med mennesker, og lære språk mener bandet.

Derfor mener de det er veldig viktig med arrangementer som Global Gathering, hvor man kan synge på sitt eget morsmål og få vise frem sin musikktradisjon.

– Kulturell mangfold er veldig viktig for å kunne finne sammen og hjelpe hverandre frem.

Hvis vi kunne akseptere hverandre, introdusere hverandre og stå for samme mål, hvis alle i verden hadde tenkt slik, da hadde det aldri vært krig, sier Mihaela.

Les også

Buing og hoing da 500 ungdommer endelig kunne samles: – Formålet er at elevene skal vite hva de skal stemme på

Stor forskjell

Hun har vært vitne til store endringer i måten vi tar imot forskjellige kulturer siden hun selv kom til Norge i 1993. På den tiden ble hun møtt med mye skepsis og uvitenhet.

– Et familiemedlem spurte meg om vi hadde asfalt i Romania, smiler Mihaela.

Hun kan le av det nå, men innrømmer at det var sårende til tider, uvitenheten og antakelsene. Hun husker å bli fortalt både på helsestasjonen og av venner at hun måtte snakke norsk med sønnen, ikke rumensk. Hun har etter flere år innsett at det skyldes en mangel på kunnskap om andre kulturer.

Les også

Akutt behov for folk: – Har man ungdom, klarer man å stille opp fire ganger i året

I dag er de alle enige i at Norge har blitt veldig åpen til forskjellige kulturer. Nå er det folk fra hele verden, og de ser at det blir introdusert mer og mer kultur fra andre land, som nå blir tatt imot med åpne armer.

Ikke minst er en slik multikulturell festival som Global Gathering viktig for den lokale integreringen. Bandet håper nå at festivalen kan bli en mulighet for dem til å utvikle og vokse sammen, og ikke minst ha det gøy.

– Vi vil være et forbilde for unge flerkulturelle. Når vi kan gjøre det, kan dere gjøre det og!

Kommentarer til denne saken