– Du bør ha klart for deg om du bruker munnbindet for å beskytte deg mot sprut fra andre, eller for å forhindre at dråper spruter fra egen munn. Munnbind kan også være en påminnelse til folk om å ikke klø seg i nesa, eller hoste i neven – og det kan være en påminnelse til andre om at de bør holde avstand til deg, sier smittevernoverlege Silje Bakken Jørgensen ved Ahus, som opprinnelig er fra Jessheim.

Hun påpeker at det ved profesjonell bruk av munnbind i helsevesenet er strenge regler som gjelder, og mener det ikke kan forventes at vanlige folk følger den samme standarden.

*Se fremgangsmåte for hvordan du bør ta på munnbind lenger ned i saken*

– Ved bruk av ikke-medisinsk munnbind hos folk flest for å forebygge koronasmitte, er hensikten å hindre at spytt og snørr fra personer som ikke har symptomer, men likevel er koronasmittet, ikke skal overføres til andre personer. Blant annet ved å unngå at folk berører sin egen munn og nese og deretter tar på ting som andre også tar på, fortsetter Jørgensen.

Denne typen beskytter best

– I slik sammenheng er etter mitt syn den alvorligste feilen at folk berører innsiden av munnbinden uten å vaske hendene ordentlig etterpå. Eller at brukte munnbind kommer i kontakt med bord eller gjenstander som både en selv og andre berører.

Hvor godt de ikke-medisinske munnbindene beskytter den som bruker det, avhenger av blant annet passformen, sprutsikkerhet og filtreringsevne.

(Saken fortsetter under bildet)

– Engangs papirmunnbind er best mot smitte. Men med utstrakt påbud vil jeg nesten si at komfort for den som bærer det er det viktigste. På sykehus, der munnbind brukes i situasjoner med reell smitterisiko er det en helt annen sak. Der trenger vi munnbind med god passform som slutter seg tett rundt munn, nese og hake, som er sprutsikre, og som oppfyller standard for filtreringsevne, sier smittevernoverlegen.

Når det gjelder bruk av munnbind på offentlig sted, mener Jørgensen dette vil kunne dempe smitten ved at folk unngår å gå på steder med munnbindpåbud.

– Utover det tror jeg ikke det har noen effekt, sier hun.

– Vaskes etter hver gang de brukes

– Hvor ofte bør tøymunnbind vaskes?

– Tøymunnbind skal vaskes etter hver gang de brukes. De må oppbevares i en tett pose fram til vask, slik at ikke gjenstander man har i veska eller lomma blir forurenset av spyttet i munnbindet.

– Hva hvis man skal på et kjøpesenter, og setter seg ned etter hvert for å ta en lunsj. Kan man da ta på det samme munnbindet når man er ferdig med å spise?

– Det er ikke lett å ta på seg et brukt munnbind uten å forurense seg selv. Anbefalingen er derfor at det brukes et nytt munnbind når du er ferdig å spise.

Siden koronaviruset smitter via større dråper, og vi vet at smitten ofte skjer i nære relasjoner – i familien, på vennemiddag og fest, eller blant kolleger som jobber tett og spiser lunsj sammen – understreker Jørgensen at vi må fortsette å holde avstand og være nøye med håndhygiene i disse situasjonene – selv om vi bruker munnbind.

– Munnbindbruk kan i verste fall bli en falsk trygghet og en sovepute som fører til at folk glemmer eller lar være å holde avstand og være nøye med håndhygienen.

Det er også verdt å nevne at munnbindbruk ikke hindrer at du må i karantene dersom du er definert som nærkontakt til en som har testet positivt for viruset. Definisjonen på nærkontakt er en person som har oppholdt seg på under to meters avstand fra den smittede i over 15 minutter, eller tatt på vedkommende, uavhengig om det ble brukt munnbind eller ikke, avslutter hun.