Elgen forsvant med snøen: – Det er godt med ei prydbuske i ny og ne

TETT PÅ: Her er den ene elgen avbildet fra vinduet til Alexander Franke for noen uker siden. Han bor på på Sørholtet ikke langt fra Jessheim sentrum.

TETT PÅ: Her er den ene elgen avbildet fra vinduet til Alexander Franke for noen uker siden. Han bor på på Sørholtet ikke langt fra Jessheim sentrum. Foto:

I desember sendte beboere bekymringsmelding til kommunen etter at flere elger en rekke ganger var blitt observert på boligfeltet på Jessheim. Nå har Mattilsynet gitt tillatelse til å sette opp en matstasjon som skal lokken elgene vekk fra sentrum hvis de skulle dukke opp på ny.

DEL

I begynnelsen av desember tok tre elger seg tilrette i hager og langs veiene i boligeltet på Sørholtet ikke langt fra Jessheim sentrum. Beboere ga da uttrykk for bekymring, blant annet for barn som går i området til og fra skolen.


– 5. desember ble elgtrafikken på Sørholtet tatt opp i møte i viltnemnda. Viltnemnda fikk deretter i slutten av desember godkjenning fra Mattilsynet til å sette opp en foringsstasjon i utkanten av boligområdet for å få elgen vekk fra hager og veier i det tettbebodde strøket, sier skogbrukssjef i Ullensaker kommune Lars Sandberg.


ELGTRAFIKK: I dette området dukket det opp flere elger i desember.

ELGTRAFIKK: I dette området dukket det opp flere elger i desember. Foto:

Finner mat i skogen

Den siste tiden har imidlertid elgene ikke vært se.

– Vi har siden desember kjørt med jevne mellomrom i området, men har verken sett eller fått melding om at elgene er i området nå. Det eneste stedet vi har gjort funn av elgspor er på andre siden av Fv 174. Etter at snøen gikk regner vi med at elgene er tilbake i skogen for å finne mat der de hører hjemme. Når snøen kommer er det ikke uvanlig at de finner enkle måter å finne mat på, og dermed tar seg inn i folks hager. De syntes samtidig det er godt med ei prydbuske fra tid til annen, så vi kan ikke se bort fra at de kommer tilbake i løpet av vinteren, sier leder for fallviltteamet i kommunen Kjell Disenbroen.


Alexander Franke hadde elgen tett på huset han bor i i begynnelsen av desember.

– Vi kan også bekrefte at vi ikke har sett den på en stund. Det var både hyggelig og skummelt på samme tid å ha den her, men det er nok best hvis det holder seg i skogen i ukene framover, sier Franke.


Tar frykt på alvor

Fallviltteamet er underlagt viltnemnda, og forholder seg til anbefalinger som viltnemnda gir i forbindelse med vilttrafikk.

– Får vi elgtrafikk inn i boligområdene flere ganger i vinter vil vi forholde oss til tiltak som viltnemnda anbefaler. Å sette opp foringsstasjoner som får elgen vekk fra boligområdet kan være et virkningsfullt tiltak. Vi er opptatt av at folk ikke skal være redde, og tar dette på alvor. Vi vet at elgen også trekkes til veier som saltes. Det er det greit å være klar over. Nå håper vi de ikke kommer tilbake, sier Disenbroen.Artikkeltags