Gå til sidens hovedinnhold

Ny låt fra Frode Johansen

Innsendt (Romerikes Blad)

Da visesanger Frode Johansen (45) fra Jessheim hørte en skotsk shanty på nettstedet TikTok, kjente han med en gang at dette var noe han ville synge.

- Det har gått en bølge av shantyer på TikTok den siste tida. Stort sett har det vært relativt forglemmelige greier, men så hørte jeg plutselig en som traff meg midt i hjertet, og bare visste at dette var noe jeg ville lage en norsk versjon av.

Kjente mennesker hjalp til

Men først måtte visesangeren finne ut av rettigheter og slikt. Det er nemlig ikke bare å lage en ny tekst på noe som noen andre har laget. Det skulle vise seg at han hadde lite å bekymre seg for:

- Jeg lagret videoen fra TikTok og sendte den til Lillebjørn Nilsen. Han fortalte at dette var en eldgammel skotsk shanty, som ble brukt da reisa var over og skuta skulle stenges ned. Det er ingen som vet hvem som har skrevet den; den er for gammel, forteller Frode og fortsetter: - Lillebjørn kunne også informere om at visa var gjort flere ganger på norsk. Spesielt på gamle shanty ’78-plater. Men at tekstene var såpass tynne at han anbefalte meg å skrive en egen tekst.

Hjelp fra ‘kongen på havet’

Men romerikingen Johansen hadde svært liten erfaring med sjøen, naturlig nok. For ikke å snakke om seilskuter.

- Som formann i Jessheim Hagebåtforening skjønte jeg fort at jeg trengte hjelp. Jeg spurte meg selv: «Hvem kjenner jeg som vet noe om dette?» Svaret ga seg selv: Terje Formoe. Terje har vel skrevet de mest kjente sjørøversangene i moderne tid. Vi har vært venner og kollegaer i mange år. Jeg sendte han et kjapt utkast, og gjennom tekstmeldinger fram og tilbake en hel dag (største delen på venterommet hos tannlegen), satt vi til slutt igjen med en tekst som ble godkjent av Sabeltanns far og skaper, sier Frode.

Når reisa er over

Men hva handler låta om?

- For meg finnes det mange slags reiser. Alt er jo egentlig en reise. Man er ferdig med en langt utdanningsløp eller man bytter jobb. Kanskje blir man løslatt fra fengsel, eller er ferdig på en psykiatrisk klinikk. Kanskje reiser man seg fra spiseforstyrrelser eller rusmisbruk, sier han ettertenksomt. - Den kan også handle om noen som er gått bort. Eller som en avslutningssang for en viss pandemi, smiler artisten. - For meg handler teksten om følelsen av å avslutte noe, og se fremover mot nye horisonter og nye reiser, avslutter Johansen.

Sangen er første smakebit fra Frodes kommende plate «Levende Liv» som slippes på CD i august, og digitalt i januar.

Kommentarer til denne saken