Gravkranser har vært en stor miljøsynder, fram til nå: – Vi selger en krans nesten hver eneste dag

MYE ARBEID: Begravelsesbyråene har i mange år brukt mye tid på å sortere de ulike delene av typiske sorgprodukter som gravkranser og hjerter.

MYE ARBEID: Begravelsesbyråene har i mange år brukt mye tid på å sortere de ulike delene av typiske sorgprodukter som gravkranser og hjerter. Foto:

Gravferdsetaten har i samarbeid med Mester Grønn tatt grep for å redusere restavfallet ved norske gravlunder.

DEL

I Norge har vi lang tradisjon for å bruke blomster i forbindelse med begravelser. Mange er imidlertid ikke klar over at såkalt sorgbinderi som kistedekorasjoner, kranser og hjerter må sorteres og resirkuleres når seremonien er over.

Inntil nylig har de ulike blomsterdekorasjonene nemlig blitt satt sammen av blant annet plasttråd og andre ikke-nedbrytbare materialer.

– Etter bisettelsesseremonier er begravelsesbyråene pålagt å sortere i fraksjonene planteavfall, plast, papir og restavfall. Dette er utfordrende og tidkrevende arbeid, forklarer avdelingssjef Erik Foss i Gravferdsetaten.

Etter å ha jobbet med denne problemstillingen i to år, har Gravferdsetaten og blomsterkjeden Mester Grønn omsider kommet fram til en bedre løsning.

– Folk tenker ikke over hvor det havner

Kistedekorasjonene, kransene og hjertene som selges hos blomsterkjeden nå inneholder kun naturlige materialer, slik at hele produktet er resirkulerbart. Dette vil spare begravelsesbyråene for mye arbeid, og redusere restavfallet fra norske gravlunder betraktelig.

Administrerende direktør Erling J. Ølstad i Mester Grønn er glad for at Gravferdsetaten har tatt tak i denne problematikken, og sier det har vært nyttig med et samarbeid for å finne en bedre løsning.

– Vi er stolte av å kunne lansere sorgbinderi som er 100 prosent nedbrytbart, samtidig som det tilfredsstiller kravene vi har til kvalitet, sier Ølstad i en pressemelding.

Line Gjerdingen, butikksjef på Mester Grønn på Jessheim Storsenter, forklarer at de nye og mer miljøvennlige blomsterdekorasjonene har vært tilgjengelige i butikken deres siden allehelgensaften.

– Vi dekker et veldig stort område, som inkluderer blant annet Jessheim, Eidsvoll og Nannestad, så det går mange kranser – spesielt på denne tiden av året. Bare til allehelgenshelgen solgte vi et par hundre kranser. Til jul forventer vi å selge i hvert fall det dobbelte, forteller butikksjefen til Romerikes Blad.

Saken fortsetter under bildet

KAN RESIRKULERES: Alt av kranser og gravpynt med blomster er nå satt sammen av naturlige materialer. Her viser butikksjef på Mester Grønn på Jessheim Storsenter, Line Gjerdingen, fram en av de nye hjertene.

KAN RESIRKULERES: Alt av kranser og gravpynt med blomster er nå satt sammen av naturlige materialer. Her viser butikksjef på Mester Grønn på Jessheim Storsenter, Line Gjerdingen, fram en av de nye hjertene. Foto:

– Vi selger en krans nesten hver eneste dag nå. Jeg tror ikke folk flest tenker over hvor det havner etterpå, legger hun til.

– En versting å produsere

Gjerdingen har likevel opplevd at enkelte kunder viser interesse for miljøet når de handler i butikken, noe hun synes er gøy med tanke på at kjeden er en såkalt Miljøtårn-sertifisert bedrift.

– Noen har blant annet spurt om ikke vi kan bruke litt mindre glitter på blomstene. I år er derfor det eneste glitteret vi har glassglitter, som er mer miljøvennlig. Det er også mange som spør om vi har papirposer, men det har vi bevisst valgt å ikke ta inn ettersom det er en versting å produsere, opplyser hun.

– Tror du kundene deres vil sette pris på at dere tar disse grepene?

– Ja, jeg håper i hvert fall det. Neste år skal vi også prøve å få absolutt all julepynten uten glitter.

Saken fortsetter under bildet

LAGET MED NATURLIGE MATERIALER: De nye kransene er laget på et underlag av halm og mose, som blomstene festes til ved hjelp av naturtråd.

LAGET MED NATURLIGE MATERIALER: De nye kransene er laget på et underlag av halm og mose, som blomstene festes til ved hjelp av naturtråd. Foto:

De nye kransene og blomsterdekorasjonene til blomsterkjeden lages på et underlag av halm og mose, som blomstene deretter festes til ved hjelp av naturtråd. Silkebånd til en siste hilsen er også laget av biologisk nedbrytbart materiale, og festes til produktet med en trepinne.

På denne måten kan hele produktet komposteres.

Kjeden opplyser at det vil ta noe tid å få stor nok produksjon av nedbrytbare underlag til å dekke alle leveranser, men at målet på sikt er at alle sorgbinderi de tilbyr skal være 100 prosent nedbrytbart.

Fakta

  • I 2018 ble det gjennomført rundt 40.800 gravferder i Norge. Blomster var en viktig del av mange av disse seremoniene.
  • I et miljøperspektiv er utfordringen hvordan blomstene skal håndteres etter seremonien er over. Til nå har mange av kistedekorasjonene og kransene inneholdt plasttråd eller ståltråd, i tillegg til et underlag laget av plast. Dette fører til at gravferdsmyndighetene får ansvar for en stor sorteringsjobb i etterkant. Mye av plasten og andre materialer lar seg ikke sortere ut, og mye plast og planteavfall blir derfor også levert som restavfall.
  • I samarbeid med Gravferdsetaten, lanserer Mester Grønn 100 prosent nedbrytbart sorgbinderi. Dette skal bidra til å redusere de store mengdene med restavfall.

Artikkeltags