Her blir søpla sugd opp: – Et ryddigere og mer delikat sentrum

Den nye sugebilen til Øvre Romerike Avfallsselskap IKS har en kapasitet på åtte kubikk avfall og forstår selv hva slags avfall den suger opp. Ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle (nummer tre fra venstre), får her en demonstrasjon om hvordan den fungerer.

Den nye sugebilen til Øvre Romerike Avfallsselskap IKS har en kapasitet på åtte kubikk avfall og forstår selv hva slags avfall den suger opp. Ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle (nummer tre fra venstre), får her en demonstrasjon om hvordan den fungerer. Foto:

Før kunne søppelcontainerne stå på gata og de som hentet avfallet måtte ta tunge løft. Nå blir avfallet sugd opp rett inn i bilen fra bakken. – Dette synes jeg er god miljøpolitikk og sentrumsutvikling, sier ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle.

DEL

Mandag formiddag kjørte Øvre Romerike Avfallsselskap IKS sin nye sugebil sin første tur rundt i Jessheim sentrum for å hente avfallet fra boligkomplekset Jessheim Panorama. Med noen knapper blir avfallet sugd opp fra de forskjellige tankene med avfallet fra mat- og restavfall, papp og papir, samt plast.

– Dette handler om å utnytte flatene i sentrum på en optimal måte. Istedenfor at det står søppeldunker og containere ute, så kan vi bruke teknologiske løsninger til smarte løsninger. I tillegg til at vi slipper de grønne dunkene, så gjør det arbeidshverdagen lettere for dem som henter søppelet, sier Staahle.

Foreløpig er det tre boligkompleks i Jessheim sentrum som bilen henter avfallet fra.

Foreløpig er det tre boligkompleks i Jessheim sentrum som bilen henter avfallet fra. Foto:

Les også: Ståle var lei av å jobbe pub- startet tidenes bowlingeventyr

Koster 5,5 millioner kroner

Inne i sin siste uke som ordfører fikk han æren av å markere offisielt åpningen av det interkommunale avfallsselskapet sin nye sugebil. Kostnaden er på 5,5 millioner kroner.

– Den fungerer slik at beboerne kaster avfallet sitt i forskjellige nedkast ned i en tank under hvert nedkast. Deretter finner bilen ut hva slags søppel den suger opp med en vakuumledning og har det inn i tanken på bilen. Deretter blir det fraktet enten til Øras sitt anlegg på Mogreina eller Ragn Sells sitt anlegg på Gardermoen. Alt foregår i et lukket system, sier Trym Denvik, daglig leder i Øras.

Jessheim Panorama er et av flere boligsameier som foreløpig benytter seg av dette tilbudet. I tillegg har utbyggingene i Skovly og Dampsaga systemet. Også utbyggingen i Kvadratuten skal få systemet.

– Arbeidshverdagen for dem som henter avfallet blir mye lettere med denne teknologien, sier daglig leder i ØRAS, Trym Denvik (f.v), sjåfør Jan Frode Hofseth og ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle.

– Arbeidshverdagen for dem som henter avfallet blir mye lettere med denne teknologien, sier daglig leder i ØRAS, Trym Denvik (f.v), sjåfør Jan Frode Hofseth og ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle. Foto:

Les også:

Vil gå inn i bilparken i Oslo og Akershus

I elleve måneder har Ullensaker kommune leid en sugebil fra Romerike Avfallsforedling IKS (Roaf) i Skedsmo kommune.

– Den begynner å bli gammel og har ikke kapasitet til å til de fire mobile avfallssugene i Jessheim sentrum. Slik avfallssug finnes i både Lørenskog og Lillestrøm, og tanken er at denne nye bilen vår kan inngå i bilparken og et samarbeid med Roaf og Ren Oslo AS. Altså de bilene som kjører i Oslo og Akershus, sier Denvik.

– 5,5 millioner kroner er en del penger ja, men alle eierkommunene er enige i at dette er vegen å gå. Her legger vi til rette for god avfallshåndtering, og god miljøpolitikk. Dette er en bil som vi kan dra nytte av i mange år framover. Jeg ser også stadig oftere at flere boligprosjekter legger til rette for slike løsninger, sier Staahle.

Tom Staahle (t.v), ordfører i Ullensaker kommune, fikk æren av å åpne den nye sugebilen offisielt. Her sammen med daglig leder i ØRAS, Trym Denvik.

Tom Staahle (t.v), ordfører i Ullensaker kommune, fikk æren av å åpne den nye sugebilen offisielt. Her sammen med daglig leder i ØRAS, Trym Denvik. Foto:

Les også: Victor (19), Sandra (24), Caroline (23) og Felix (19) blir de yngste i kommunestyret: – Valgkampen var knallhard

Les også: Traktoreventyret begynte i en gammel låve: – Mange lo av oss da vi flyttet til Jessheim

Artikkeltags