Selv om det ser noe spesielt ut at det i løpet av rundt 20 meter på gangveien langs Romsaasparken i Jessheim sentrum ligger over 30 døde humler strødd utover, er det ifølge biolog Tor Bollingmo en helt naturlig årsak til det.

Humlene har nemlig en dramatisk årssyklus, som innebærer at veldig mange av dem dør mot midten eller slutten av juli – med unntak av de nye dronningene som skal starte nye kolonier neste vår.

– Når de faller ned i kratt og skog er det ikke så lett å legge merke til dem, mens når de faller ned på asfalt eller belegningsstein er de mye mer synlige. Det er en gjenganger at folk ringer på denne tiden av året og lurer på hva i all verden som foregår, sier Bollingmo til Romerikes Blad.

(Saken fortsetter under videoen)

– Hvor ofte vil du si at du får henvendelser om dette?

– På denne tiden er det hver eneste dag. Folk har blitt mer opptatt av insekter, og særlig humler, de siste årene. Ofte skal det ikke mer enn én død humle til før de ringer.

– Jeg er likevel glad for at folk følger med. Det foregår fremdeles en del sprøyting i hager og parker og lignende, og da kan humlene dø av andre årsaker.

– Blir litt «texas»

Bollingmo forklarer videre at det i juli kryr av såkalte arbeidere (hunnhumler som dronninga har fått) og hannhumler (som kommer fra ubefruktede egg). Noen humlebol kan bli så store at de har flere hundre arbeidere.

– Når så den gamle dronninga dør etter hun har laget nye dronninger, blir det litt «texas». Hannene og arbeiderne ender gjerne opp med å sitte i et tre som dette lindetreet ved Romsaasparken og kose seg til de dør og faller ned. De eneste som overvintrer er de nye dronningene, som skal lage nye kolonier til våren. Det er rett og slett naturens gang, forklarer biologen, som også er forfatter av boka Norges humler.

(Saken fortsetter under bildet)

Trodde treet var farlig

I en forskningsartikkel på nettsiden sin humleskolen.no påpeker Bollingmo at massedød av humler under lindetrær har vært kjent helt siden 1700-tallet og studert av forskere siden tidlig på 1900-tallet.

Han forteller at oppfatningen inntil nylig var at lindetrær, spesielt hybriden parklind, produserer en type sukker som direkte eller indirekte kan være farlig for humlene.

Gjennom to somre samlet Humleskolen derfor inn og studerte over 200 humler som lå døde under lindetrær.

«Selv om materialet er begrenset, ser humler under parklind ut til å krepere av to hovedårsaker: På normalt vis av alderdom idet koloniene bryter sammen, og som følge av fuglepredasjon. Disse to faktorene kan ha en viss sammenheng, siden gamle og svekkede humler kan være lettere å fange», skriver Bollingmo i forskningsartikkelen.